vrijdag 18 juni 2010

Verloren gegane of gewaande merknamen

Soms denk je terug aan de jaren die voor je liggen. Automatisch komen dan herinneringen boven van merken die je tegenwoordig niet of nauwelijks meer ziet.

Zijn ze helemaal verdwenen, van naam veranderd of gewoon uit de Nederlandse markt verdwenen?

Wie kent ze nog, de merknamen die met de jaren veranderden?

Treets --> M&M's
Chocoladepinda's in een geel zakje
Raider --> Twix
Jif --> Cif
Sporthuis Centrum --> Centerparcs.
Dit is een van die dingen die ik nog steeds bij de oude naam benoem, tot grote ergernis van mijn omgeving (generatiekloof???)
Ben --> T-Mobile, waarna Ben recentelijk afzonderlijk van T-Mobile weer in het straatbeeld verscheen
Ook Orange werd --> T-Mobile
Libertel --> Vodafone
En om toch maar in de sfeer van mobiele telefoonaanbieders te blijven, wat is er met Dutchtone gebeurd?
En wat te denken van de recente uitspraakverandering van Dr Oetker in "Dr Utker". Deze vind ik overigens volledig overbodig, but hey, who am I to judge that?!

Dan heb je ook nog van die merken waarvan ik niet weet of die zijn overgegaan of geheel zijn verdwenen. Want wat is er gebeurd met:
BenBits De kauwgommetjes die individueel in een apart papiertje in het pakje verpakt zaten. Ze waren een beetje beige van kleur, niet wit zoals de meeste kauwgoms.
De Speelboom Ooit een grote speelgoedwinkelketen.
Van Gend & Loos Wie kent ze niet?
Rovato (elektrische apparatenwinkel)
Rang
Tjolk

Veel supermarktketens zijn gefuseerd of over de kop gegaan of - in elk geval in onze regio - uit het straatbeeld verdwenen:

Vendex
Profimarkt
Jac Hermans
Konmar


Weten jullie er nog een paar om mijn jeugdsentiment te verhogen??! Ik ben benieuwd.

Zomaar een donderdagavond in Den Haag Zuidwest

Zomaar een huis in Den Haag Zuidwest in zomaar een straat in een krachtwijk. Zomaar een donderdagavond waarbij het tijd is om het grofvuil buiten te zetten. Zomaar een schuurtje dat ontdaan wordt van zomaar wat onnodige spullen. Houten terrastegels worden vanuit de achtertuin naar de straat gebracht. Een nieuwe lading volgt: een kunststof workmate en een kunststof voetenbankje worden erbij gezet. Dan volgt er weer een lading: nog wat houten schuttingdelen worden bij de andere spullen gezet. Het kunststof voetenbankje en de workmate zijn inmiddels verdwenen. Een man kijkt om zich heen, maar ziet niemand. Waar is het gebleven? Er is in de tussentijd geen busje gestopt waar de spullen bij zijn ingeladen. De man loopt weer terug naar de tuin om nog wat spullen te halen waaronder een metalen toiletaccessoiresrek. Bij de volgende loopsessie naar de hoek van de straat blijkt ook het metalen rek weg te zijn. De man krabt zich nog eens achter de oren en vertelt zijn vrouw van de wonderbaarlijke verdwijning van hun afval. Een buurman helpt ook nog mee wat spullen buiten te zetten, terwijl hij ook nog wat eigen grofvuil buiten zet. Maar ook deze spullen zijn snel verdwenen. De vrouw kijkt door het raam en ziet dan een deur aan de overkant open gaan. Een man komt naar buiten en haalt het zojuist daar neergelegde fietsstoeltje weg en loopt er weer mee naar binnen. Dan gaat de telefoon. De moeder van de vrouw belt om te melden dat de kunststof workmate bij de overburen in huis staat. De vrouw grinnikt en samen met de man lachen ze erom. Zomaar een donderdagavond in Den Haag Zuidwest, zomaar een straat in een krachtwijk. Zomaar een groep Poolse arbeiders die zomaar wat spullen kunnen gebruiken. En wij, wij zijn blij dat wij in elk geval van onze lading grofvuil af zijn gekomen. Zomaar wat oude spullen die zomaar een tweede leven gekregen hebben.