vrijdag 8 februari 2013

media aandacht

Ik kan me zo kwaad maken om de berichtgeving in de media over de dood van Anass uit Wassenaar. Iedereen heeft er wel iets over te zeggen in de media. Buurtbewoners, klasgenootjes en zelfs ouders van klasgenootjes vinden het nodig om richting de media hun vermoedens over de oorzaak van zijn dood te uiten. Kunnen we niet gewoon even wachten tot er duidelijkheid is omtrent zijn dood? En waarom zou je als ouder van een klasgenootje bepaalde dingen naar buiten moeten brengen in de media. Ik snap dit niet. Zoals onderstaand stukje uit het AD mbt de dood van Anass:

Mietje, homo en flikker
Anass, van Marokkaanse komaf, was sowieso geen grijze muis, vertellen ze. Hij was ronduit opvallend. Zelfs als brugklasser op het Adelbert College is hij niet bang om zichzelf te zijn. Waar jaargenootjes zich schikken naar de mode en omgangsvormen van de massa, steekt Anass boven het maaiveld uit. Hij draagt nu eens een vlinderdas, dan weer een spetterend gekleurd shirt. Gaat gekleed in strakke kleren en sjaaltjes. 'Fashionboy', klinkt het plagerig. Maar later wordt hij doelwit van pesterijen. Mietje, homo en flikker, zijn de scheldnamen. Op school, maar ook in zijn wijk.

Buitengesloten
Bovenal wordt Anass buitengesloten. Geschokte schoolgenoten biechten het op, vlak bij het schoolplein waar de gebeurtenissen het gesprek van de dag bepalen. 'Het ging dag in, dag uit door.'
Als een tijdje geleden op school een 'paarse dag' wordt gehouden, om aandacht te vestigen op vooroordelen tegen homo's en lesbiennes, wordt Anass het mikpunt. 'Toen werd er in de klas gezegd dat we hem geen homo mochten noemen. Maar we deden het toch,' zegt een klasgenoot. 'Ik heb het ook wel eens gezegd. Nu voel ik me er heel erg slecht over.'

Pak slaag
In de buurt wordt gezegd dat een aantal pesters hem de avond van zijn verdwijning zou opwachten om hem een pak slaag te geven. De moeder van een van Anass' klasgenootjes vertelt dat hij onlangs 'uit de kast was gekomen'. Ze kunnen nu slechts gissen of het drama het gevolg is geweest van de pesterijen.

En er was dus bekend dat hij een 'pak slaag' zou krijgen? En er is dan helemaal niemand geweest die daarbij in wilde grijpen? Hiermee wil ik niet impliceren dat zijn dood het gevolg is van een pak slaag hoor of dat die pesters de daders zijn. Verre van. Maar ik snap sowieso niet dat er dus helemaal niemand die jongen heeft willen helpen, want zo komt het wel op mij over. Iedereen wist dat hij een pak slaag zou krijgen, maar die jongen helpen, ho maar.

En wat is de toegevoegde waarde van die uitspraak van een van de ouders van zijn klasgenootjes dat hij 'onlangs uit de kast was gekomen'? Dat moet die jongen toch lekker zelf weten. Alsof het een schande is om homo te zijn en alsof dat een dood rechtvaardigt. Kom op zeg, we leven hier niet in de middeleeuwen of in een zwaar gelovig land. We zijn een vrij land dus als die jongen naar buiten wilde treden als homo, moest hij dat lekker zelf weten. En als hij dan dood is, is het toch niet nodig dat je dan aan de media gaat vertellen: "ja maar hij was homo!" want zo komt die uitspraak van die moeder op mij wel over. Als iedereen gewoon z'n grote smoel houdt richting de media en even afwacht zonder meteen de meest idiote roddels en geruchten de wereld in te sturen, zou het voor de ouders van Anass, voor wie dit drama al vreselijk genoeg is, ook wat minder moeilijk zijn.

Geen opmerkingen: