donderdag 12 juni 2008

Oranjekoorts
Nederland is de afgelopen weken steeds meer oranje gekleurd. Straten zijn versierd met slingers, ballonnen, vlaggen en wat dies meer zij. In sommige straten zijn huizen zelfs Oranje geschilderd. Dat is het beeld wat eens in de twee jaar te zien is op straat. Mits Nederland natuurlijk mee doet aan het kampioenschap. Dit jaar is het Europees kampioenschap weer aan de beurt.

Winkelketens spelen handig in op de oranje-gekte die altijd losbarst rond zo’n kampioenschap. De Albert Heijn komt dit jaar met welpies, wat ongetwijfeld weer net zo’n succes gaat worden als de wup 2 jaar geleden. Ikzelf ben ze in elk geval driftig aan het verzamelen, net als de Euro 2008 Paninistickers. Bij de Blokker is er een brul-shirt te koop en ook Heineken heeft weer wat nieuws verzonnen. In navolging op onder andere de hoed en de toeter, is er nu de hoedtrommel. Populair onder de oranje fans.

Massaal reizen fortuinlijke voetbalfans die een kaartje hebben kunnen scoren en door de KNVB uitgenodigde prominent aanwezige bobo’s als toeschouwers naar Oostenrijk en Zwitserland af.

Was de mening van de gemiddelde Nederlander voor het EK nog weinig positief over het Nederlandse elftal, na de spectaculaire overwinning van Italiƫ, is de oranje-gekte pas echt losgebarsten. Na de wedstrijd ging iedereen massaal de straat op om feest te vieren, alsof we het kampioenschap zelve al gewonnen hadden. Men gelooft weer in Nederland. En dat na slechts een wedstrijd. Maar nuchter als wij Nederlanders zijn, weten we ook wel dat een gewonnen wedstrijd nog niet een finaleplaats betekent. Morgen zal dus weer een spannende wedstrijd worden, waarbij alle Nederlanders met een oranje voetbalhart weer om het hardst zullen juichen als Nederland scoort en zullen we na afloop van een gewonnen wedstrijd gebroederlijk met stadsgenoten over straat zwerven.

Want voetbal verbroedert, dat is een ding dat zeker is. Of je nou van origine Nederlander bent of niet, als Nederland speelt, dan ben je voor Nederland. Dat getuige ook de vlaggen in onze buurt. De Turkse vlag hangt daar tussen de Nederlandse vlaggen in, wat zoveel meer wil zeggen als dat de bewoners van die huizen voor Nederland zijn, maar natuurlijk ook voor hun eigen geboorteland. Zo lang deze twee landen niet tegen elkaar staan, is Nederland hopeloos populair. En mocht Nederland het toch niet redden tot de finale, dan is er het geboorteland wel dat misschien nog een kansje kan wagen en vice versa.

Iedereen maakt zich in elk geval alvast op voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Geheel en al in het oranje uitgedost zit een groot deel van Nederland thuis voor de buis, of kijkt men de wedstrijd samen met vrienden in de kroeg. De straten zullen ongetwijfeld weer verlaten zijn tijdens de wedstrijd.

Wat veroorzaakt die Oranje gekte nou eigenlijk? Ik heb geen flauw idee, maar het gevoel van ’88 zou ik graag nog eens willen meemaken dus ik ben in elk geval in het oranje voor de buis te vinden tijdens dit EK. En laten we hopen dat we deze oranje-koorts nog zo lang mogelijk kunnen volhouden. In elk geval tot en met 29 juni a.s.

1 opmerking:

Sabrina zei

Jaaaaaaaaaaaaaaa ik ga voor het eerst de stad in om te gaan kijken naar Nederland!!! Heb er helemaal zin in!!! Je hebt gelijk dat het voetbal verbroedert! Het gevoel dat je krijgt als Nederland scoort is gewoon een kick!!!
Veel plezier vanavond!!!

X. Brien