donderdag 7 februari 2008

"Gewoon rondjes rijden"

Heeft ie het nou wel of niet gedaan? Dat was de grote vraag die heel Nederland vorige week bezig hield. Maar na zondagavond, weet iedereen het zeker: hij heeft het gedaan. Maar heeft ie het nou ook echt gedaan? Dat blijf ik me stiekem toch nog afvragen.

Ik ben geloof ik een van de weinigen geweest die het vertikt heeft om zondagavond op SBS af te stemmen. De persoon Peter R. de Vries irriteert me al enige tijd mateloos. Niet zozeer om hoe hij onrecht aan de orde stelt. Nee, wat dat betreft, vind ik goed wat hij doet. Mede dankzij hem is er duidelijkheid gekomen omtrent het lot van Romy en Marion van Buuren. Mede dankzij hem zijn de onschuldigen in de Puttense moordzaak weer op vrije voeten gekomen en zo kan ik nog een legio voorbeelden noemen. Maar de manier waarop De Vries de laatste paar jaren bezig is, zint mij absoluut niet. Mediageil, dat is wat hij geworden is. En misschien zou ik dat ook wel worden als ik zo bekend als hij zou zijn, maar dan nog vind ik dat de oplossing van een zaak voorop moet staan en niet de media-aandacht die je eraan besteedt. Het hele mysterieuze gedoe erom heen. De vooraankondigingen die al dagen de kranten en de tv regeerden. Nee, dat deed mij beseffen dat ik niet ging kijken. Ik ben meer het type van "als je iets belangrijks te melden hebt, doe het dan" en probeer niet zo de kijkcijfers omhoog te trekken en je programma te promoten. Wij hebben thuis bewust gekozen om niet te gaan kijken. Natuurlijk was ook ik wel een tikkeltje nieuwsgierig naar wat Joran te melden had, maar meer dan een tikkeltje was het niet. En achteraf bleek het ook helemaal geen probleem dat ik de uitzending niet gezien had, want al dagen lees en hoor je niks anders dan Joran, Joran en nog eens Joran en komen de beelden in veelvoud voorbij.

Nou heb ik dus wel wat beelden gezien en delen van zijn 'bekentenis', maar ja, wat moet je ervan denken. Die gozer zit apenstoned in de auto, naast een man die er in mijn ogen nog dubieuzer uitziet dan Joran zelf en hij verklaart een en ander. Is het waar? Het zou zo maar eens kunnen zijn. Een beetje dom (zoals Maxima het zo leuk zou kunnen zeggen) was het wel van hem, of het nou waar is of niet. Dom als het waar is, want welke idioot gaat nou tegen een vriend (ja, zo zag Joran Patrick Van der Eem echt) zeggen wat er daadwerkelijk gebeurd is, terwijl je wel al jarenlang tegen Justitie je kaken op elkaar hebt weten te houden. Dom is het ook als je het zomaar verzonnen hebt, want welke idioot gaat nou zoiets verzinnen als hij verdachte in diezelfde verdwijning is geweest. Kortom, over een ding ben ik het met de meeste mensen eens, Joran is 'een beetje dom' en er zit ergens een steekje los.

Maar laten we het eens gaan hebben over de man die plotseling de held van Nederland is geworden: Patrick Van der Eem. Deze Van der Eem die de moraalridder uithangt en beweert dat hij het allemaal voor "Beth, Aruba en de Verenigde Staten" heeft gedaan. Ik vertrouw die vent voor geen cent. Hij beweert dat hij tranen in zijn ogen kreeg, zodra Joran de auto uit was. Ja, misschien van de wietlucht die in de auto hing, maar kom op zeg. Je kunt mij redelijk wat wijsmaken, maar dat Patrick echt meelevend was, dat absoluut niet. Als je echt meelevend bent met de nabestaanden, dan vertel je Joran toch de waarheid over het feit dat je niet kunt begrijpen dat hij niet eerst heeft gekeken of het meisje nog leefde of niet. Dan zeg je toch dat hij een ambulance had moeten bellen. Nee, Patrick blijft met een uitgestreken kop hangend achter het stuur rondjes rijden.

Maandagavond waren hij en zijn nieuwe beste vriend Peter R. de Vries bij Pauw en Witteman en ik heb toch zo maar het vermoeden dat die twee heren ook een beetje twijfelen aan de goede bedoelingen van op zijn minst de heer Van der Eem. Ze vroegen zich, net als ik, af waar die ritjes naartoe gingen, toen hij met Joran in de auto zat. "Gewoon rondjes rijden" was zijn antwoord. Gewoon rondjes rijden? Wat is dat nou voor iets idioots. Het lijkt mij dat Joran wel belangrijkere dingen te doen had dan urenlang onbezonnen rondjes te rijden zonder een vaste eindbestemming. Het was niet alsof Joran dacht "Goh laat ik eens mee gaan rijden en zien waar we uitkomen, misschien kan ik onderweg nog wel even mijn grote geheim kwijt". Ik heb zo het idee dat er meer achter dit alles steekt dan de heren Van der Eem en De Vries kwijt willen. En ook vind ik de € 25.000,-- die Van der Eem in het vooruitzicht gesteld werd bij een 'bekentenis' van Joran een beetje dubieus. Die man had er dus echt alles voor over om Joran te laten zeggen, wat De Vries graag wilde horen. Het ging hem niet om de waarheid. Hij zag Joran in een casino en rook meteen geld.

En nogmaals, misschien is het allemaal wel waar wat Joran tijdens die autoritten bekend heeft, die kans is heel groot, maar is deze manier nou echt nodig? Ja, zullen velen onder jullie zeggen. Maar daar ben ik het gewoon niet mee eens. Je had ook de beelden alleen aan Justitie kunnen geven en zien wat zij ermee doen en ze niet meteen uitzenden met de nodige bombarie. Als blijkt dat Justitie er helemaal niks mee zou doen, kan je altijd nog overwegen om het publiekelijk te maken. Maar blijkbaar waren kijkcijfers van een hogere orde.

Feit blijft dat Joran & Co de gemoederen flink bezig blijven houden want al bijna een week lang is het Joran en Natalee Holloway wat de klok slaat. Ik heb er mijn buik inmiddels van vol en na deze blog zal ik het er dan ook niet meer over hebben. De discussie blijft anders eindeloos doorgaan. Ik heb liever dat er eindelijk duidelijkheid komt in deze zaak, dan de hype die nu ontstaan is. Als Joran echt schuldig is, dan moet hij meteen opgepakt worden en gestraft worden, maar het geflierefluiter en louter beschuldigingen uiten op dit moment, dat moet gewoon stoppen. Verhoor die gozer, trek zijn verhaal na. Het lijkt mij dat als zijn bekentenis waar is, dat heel makkelijk te bewijzen moet zijn.

1 opmerking:

Angela zei

Als Peter echt zo graag de zaak wilde "oplossen" om voor eens en altijd duidelijk te krijgen wat er nu gebeurt is met het meisje had hij het openbaar ministerie op Aruba tijdens zijn bezoek wel verstrekt met alle videobeelden die hij heeft en niet slechts een gedeelte, omdat hij bang was dat een deel voor de uitzending al zou uitlekken. Dan ben je toch behoorlijk voor eigen gewin bezig lijkt me...En in mijn ogen is de zaak juist verre van opgelost. Zeker nu gebleken is dat in de "bekentenis" van Joran toch gaten beginnen te vallen van de leugens