donderdag 28 februari 2008

Wie kan nou zo'n jengelend kind zoiets ontzeggen?

Gisteren werden alvast de eerste paar namen voor de 28e editie van Parkpop bekend gemaakt. Dit is volgens eigen zeggen het grootste gratis popfestival van Europa, welk ieder jaar gehouden wordt in het Haagse Zuiderpark. Zoals al gezegd, dit eendaagse festival is geheel gratis voor bezoekers. Artiesten vanuit binnen- en buitenland worden aangetrokken om op te treden en dan gaat het niet alleen om aanstormend talent, maar ook de groten der aarde hebben al een keer in het Zuiderpark op het podium gestaan.

Ondanks het weer, is het ieder jaar weer een groot succes. Het publiek en de artiesten maken er een gezellig feest van. Het bezoekersaantal ligt ieder jaar weer hoog. Mensen komen van heinde en ver naar Den Haag om te genieten van ouderwetse gezelligheid in combinatie met goede muziek. Het feit dat het een gratis festival is, zal ook bijdragen aan het succes van Parkpop.

Sinds vorig jaar is er op de zaterdag voorafgaande aan het muziekfestival (welk tradititioneel gehouden wordt op een zondag eind juni) een start gemaakt met Kinderparkpop. De naam zegt het al. Het is een festivaleditie voor kinderen. Hier treden zangers, zangeressen en bands op die het idool zijn van de kleintjes onder ons. Vorig jaar was het een succes en dit jaar verwacht men een herhaling van vorig jaar. Leuk, de organisatie denkt dus ook aan de kinderen, zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Natuurlijk denken ze aan de kinderen, maar in tegenstelling tot Parkpop zelf, is deze kindereditie niet gratis. Als je hier met je kinderen heen wilt, moet je eerst € 12,50 neerleggen voor een kaartje. En dit is nou net datgene waar ik me dus mateloos aan erger. Ik zeg niet dat het verplicht moet zijn om Parkpop geheel gratis te houden, maar ik vind de afweging om nou net dat kinderparkpop niet gratis te doen, twijfelachtig. Want zeg nou zelf, kinderen kosten al handen vol geld (tuurlijk, dat wist je van te voren, maar dat terzijde). En een dagje uit met de kids is al helemaal onbetaalbaar geworden. Want het blijft niet bij de muziek, nee, de kinderen willen (begrijpelijk) ook iets lekkers te eten of te drinken en dan tikt het allemaal hard aan. En wat doe je als ouder als je kinderen graag willen? Je gaat toch, ook al besef je je terdege dat het erg veel geld kost. Zeker als je al vanaf de andere kant van het land moet komen. Het is wel duidelijk dat hier op het schuldgevoel van ouders wordt ingespeeld. Pa en ma kunnen lekker zondag gratis feesten, dus dan moet er maar iets voor over gehad worden om de kids een dag eerder te vermaken. Want zeg nou zelf, wie kan nou zo'n naar Kinderparkpop jengelend en verdrietig kind zoiets ontzeggen? Niemand toch? Nee, je gaat als ouder vanzelf wel door de knieen. Je wilt immers door ouders van klasgenootjes van je kroost niet aangezien worden als een 'zuinige' ouder. Zal dat dan ook de hele insteek van de organisatie van Parkpop zijn geweest? De kindereditie betalend maken want pa en ma komen toch wel met geld over de brug? Kijk, bij de reguliere Parkpopeditie maak je zelf de afweging of je gaat of niet. Zelfs als je ervoor moest betalen. Je beslist dan zelf of je dat het waard vind. Maar bij de kindereditie is dat toch ietsjes anders. Niet jij, maar in feite je kind (middels zijn gedrag als jij zegt dat hij niet mag gaan) beslist of jij kaartjes gaat halen voor deze editie. Ik vind de afweging om kinderparkpop betalend te maken dus op zijn minst discutabel. Maar ja, wie ben ik? Ik heb geen kinderen die per se naar Kinderparkpop willen gaan. Ik kan nog lekker zelf beslissen wat ik zondag de 29e juni ga doen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Marianne,
Parkpop krijgt een enorme subsidie om dit festival te organiseren. Kinderparkpop krijgt geen cent, dus moeten ze wel een prijsje aan het kaartje hangen, dus geef s.v.p. niet de schuld aan de organisatie van Kinderparkpop, deze zal er geen winst op maken.
Groeten,
Maria